Skip to main content

Kolegové v Guineji staví novou školu!

19.07.2022

Naši kolegové koordinátoři z organizace AGUIPAH nám sdělili radostnou zprávu. Z vlastní iniciativy staví zbrusu novou velikou školu v Kagbelé. V dnešním článku se o tomto ambiciózním projektu dozvíte více.

Nová dvoupatrová škola bude mít: 29 tříd, 2 kanceláře - pro pedagogy a účetní, 8 toalet pro studenty, 2 toalety pro zaměstnance, 2 toalety pro mateřskou školu, sborovnu pro pedagogy, obchod se smíšeným zbožím, ošetřovnuvrt na pitnou vodu.

Pomyslným otcem projektu nové školy v Kagbelé je náš dlouholetý spolupracovník Mamadou Oury Diallo (známý též jako Oury Salim). Před více než rokem v květnu 2021 začaly na pozemku, který Oury koupil, stavební práce. Celý projekt výstavby má na starosti Thierno Issa Bah, který byl sám jako mladší zařazen do programu Adopce dětí na dálku, jeho ID bylo 20776. Naši kolegové celkovou dobu stavby předpokládají na dva roky.

Oury a Issa

Oury (vlevo) a Issa (vpravo)

Celý příběh nové školy začal v roce 2014, kdy Oury odjel pracovat do Belgie. Tam se snažil sehnat pro svůj projekt investory, ale marně. Rozhodl se tedy projekt financovat na vlastní pěst, a společně s jeho guinejskými kolegy v roce 2015 založili účet, na který šest let ukládali prostředky navíc. Tyto peníze pocházely ze dvou zdrojů: z Ouryho osobních výdělků v Belgii, a také ze zisku školy Salim v Conakry.

Škola Salim je soukromá nezávislá škola, která vznikla ve spolupráci organizací AGUIPAH a Wontanara. V jejích počátcích ji Wontanara podpořila 200 000 Kč, kdy poskytovala vzdělání 160 žákům. Dnes se jich ve škole Salim vzdělává ve 3 budovách více jak 3000! Je to finančně zcela nezávislá škola, jejíž veškeré výdělky šly na její rozvoj a další projekty, jako je právě ten představovaná v tomto článku.

Stavba 1

V roce 2021 bylo na účtu dost financí ke koupi pozemku v Kagbelé necelých 200 metrů od důležité hlavní silnice. Stavba školy mohla začít. Podle informací, které máme od kolegů, jsou v současnosti stavební práce hotovy z cca 70 %. Celkové náklady na stavbu školy jsou odhadovány na 120 000 €. Členové vedení školy Salim sehnali dělníky v rámci svých rodin, kteří nabídli levnější práci. Poté, co naši guinejští kolegové získají vratnou půjčku ve výši 20 000 €, bude škola dokončena za rok a půl.

Stavba 2

Oury naší ředitelce Táně Bednářové k projektu sdělil následující: „Po 20 letech snažení jsem chtěl vidět výsledek. Měl jsem štěstí tě potkat a pochopit myšlenku, kterou jsi mi předala.“ My si neuvěřitelně vážíme přístupu Ouryho a všech jeho kolegů z vedení školy Salim. Je úžasné, co dokáže několik motivovaných lidí, kteří mají vizi a odhodlání se pustit i do takto složitých a náročných projektů.

Ještě jednou je třeba vyzdvihnout, že tento neuvěřitelný projekt je čistě inciativa kolegů v Guineji, na všechno dohlíží sami, a na vše sehnali prostředky sami. Klobouk dolů!

Pokud byste chtěli podpořit obdobný projekt - Rozšíření školy El Hadj Ibrahima Kanté v Kankanu, můžete přispět na náš účet 82262329/0800 (Česká spořitelna) pod variabilním symbolem 20019. Všem, kteří se rozhodnou pomoci, nesmírně děkujeme!

Stavba 3

Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->