Skip to main content

Proč letos tolik guinejských dětí opakuje ročník?

02.11.2022

Velké množství dětí a studentů v novém školním roce opakuje ročník. Důvodem je obrovský počet neúspěšně složených zkoušek na všech úrovních vzdělávacího systému. To bylo způsobeno vládními kroky, které změnily podmínky zkoušek. Jak zkoušky dopadly percentuálně a co přesně zapříčinilo letošní neúspěch? Odpovědi se dočtete níže.

Žákyně

Při letošních závěrečných zkouškách neuspěl rekordní počet žáků a studentů. Konkrétní oficiální čísla jsou následující:

  • 90,64 % studentů nesložilo maturitu (BAC)
  • 84,96 % žáků nezvládlo přijímačky na střední (BEPC)
  • 82,38 % dětí propadlo u přijímaček na collège (Entre en 7ème)

Mnoho dětí, žáků a studentů proto budou muset v novém školním roce 2022/2023 opakovat třídu. Za vzniklou situaci ale nemohou děti a studenti. Podle našich spolupracovníků za to může zpřísnění podmínek ze strany nové vojenské vlády.

Náš kolega z Guiney Oumar Kanté říká, že junta reprezentovaná ministrem školství zakázala veškeré opakování zkoušek. Dále také zvýšila počet bodů potřebných ke složení zkoušky. Například ani výsledek 9,8 bodů z 12 nestačil k přijetí na lycée (obdoba gymnázia). V některých případech bylo potřeba mít dokonce 10/10 bodů!

Náš další spolupracovník Zainul Abidine Barry vysvětluje, že kromě bodové hranice vláda změnila i samotný průběh a strukturu zkoušek. Souhlasí se zaváděním školských reforem, protože i v minulosti děti často opakovaly ročníky. Současný stav nicméně považuje za bezprecedentní a podíl viny na něm mají v podstatě všichni. Rodina dětí a rodiče, kteří by se měli více zajímat o prospěch a vzdělání svého dítěte. Školy a učitelé, kteří mají dítěti předávat kvalitní vzdělání. A nakonec samotný stát a vláda, na níž stojí koncepce celého školství a jeho financování.

Studenti

Existovaly ale i výjimky! Žáci a studenti některých soukromých škol si vedli během zkoušek o poznání lépe. Například škola Saint-Marie de Conakry nebo naše partnerská École Salim provozovaná kolegou Mamadou Ourym Diallem zaznamenaly mnohem lepší výsledky.

Co s tím? Po masivním neúspěchu se v guinejské odborné veřejnosti i mezi politiky rozpoutala debata o stavu guinejského školství. Ministerstvo pro předuniverzitní vzdělávání a gramotnost má přijít s reformou, která by zabránila opakování letošních výsledků. Doufejme, že se reforma tentokrát povede, a příští rok uvidíme co nejméně žáků a studentů, kteří budou muset ročník opakovat.

Třída

Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->