Skip to main content

Iniciativa NE základnám

04.08.2006

Humanisté podporují občanskou iniciativu NE základnám. Více než dvě desítky českých a mezinárodních organizací, hnutí a stran spojily svoje síly ve snaze zabránit umístění protiraketové základny USA na území ČR.

Spojené státy chtějí postavit na území ČR protiraketovou základnu, která má chránit USA proti balistickým raketám. Českou republiku ale chránit nebude, naopak ji může vystavit riziku jaderného útoku jiných států. Základna má být součástí systému Národní raketové obrany Spojených států (NMD), který sehrává významnou úlohu ve vojenské a politické strategii USA. Pokud na našem území vznikne, stala by se Česká republika součástí globální politiky Spojených států bez jakékoli možnosti tuto politiku ovlivňovat a bez záruk, že v případné kritické situaci bude brán ohled na zájmy našeho obyvatelstva. To považujeme za naprosto nepřijatelné.

Podle průzkumů veřejného mínění je proti americkým základnám na území ČR 83% obyvatel České republiky. Tento zřejmý nesouhlas veřejnosti je úmyslně opomíjen a bagatelizován.
Vše spěje k rozhodnutí "o nás bez nás".


V ČEM JE PROBLÉM:
* Protiraketové základny USA vyvolávají mezinárodní napětí a spirálu zbrojení
* Základny jsou součástí obchodu soukromých zbrojařských koncernů
* Systém NMD je jen další hranicí, další zdí a dalším ostnatým drátem, vytváří izolaci na obou jeho stranách
* Více než 3 roky se bez vědomí obyvatel ČR jednalo o umístění systému NMD na území ČR
* Systém NMD zde nebude na ochranu ČR, naopak ČR může jen vystavit nebezpečí
* Vojáci základen NMD nebudou podléhat trestnímu řádu ČR
* Není myslitelné, aby demokratický stát přijal tak závažné rozhodnutí, jakým je vybudování protiraketové základny jiného státu na vlastním území, bez vypsání referenda


Přidejte se k iniciativě, podepište petici, podpořte demonstraci !


INICIATIVA "NE ZÁKLADNÁM"
www.nezakladnam.cz
Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->