Skip to main content

Kunčický kravál praskal ve švech

13.08.2015

Již 15. narozeniny oslavil o víkendu vyhlášený Kunčický kravál aneb KK15 jako svátek hudby. Těší nás, že jsme byli jedním z gratulantů. Letos se tu představilo 12 kapel, což je více než v předchozích ročnících. Návštěvníky čekal nabitý program a spousta hudby pro milovníky různých žánrů. Také my jsme byli součástí teto mimořádné hudební veselice, protože tu máme syna. V červnu 2009 se totiž stal Mohamed Lamine Soumah adoptivním "synem" tohoto festivalu, za což jsme velmi vděčni, protože díky KK navštěvuji od té doby školu v Guineji.

...................................................................................................................

" I v minulosti snad některé prostředky KK pomohly v různých organizacích, ale troufám si říci, že jsme nikdy neměli možnost vidět tak pozitivní vliv "

organizátoři KK 15

...................................................................................................................

Letohrad-Kunčice – „Lidová veselice za lidový peníz", tak charakterizují převážně punkovou akci samotní pořadatelé. Line-up plný známých jmen, levný vstup i občerstvení a v neposlední řadě skvělá pověst, to všechno přilákalo letos kolem 900 návštěvníků

Festival, odehrávající se v areálu Pod lipami, měla po čtvrté hodině odpolední zahájit chrudimská ska-punková skupina Banda. Ta se však nakonec kvůli problémům na cestě nedostavila, a tak role „rozehřívače davů" připadla kapele Wasabi z Ústí nad Orlicí. I přes horké počasí a časný začátek koncertu se jim podařilo zvednout některé diváky z lavic a přilákat je před pódium. Po nich štafetu na hlavní scéně přebrali ostravští The Truth Is Out There hrající hardcore – elektronickou hudbu, a byli tak první kapelou, které se povedlo prostor před pódiem zaplnit. V minutě ukončení jejich koncertu se rozjelo dění na druhé scéně. Na druhém konci areálu se jako první představilo duo 100% nabízející směs melodických i rytmických písní v podání bicích a baskytary. Vystoupení přímo vybízelo k pohodovému posezení na trávě, a to i přes ne moc kvalitní ozvučení, kdy se často zvuk baskytary ztrácel pod nářezem bicích.

Na hlavní stage poté vystoupila první skutečně punková záležitost, stálice české punkové scény – kapela Punk Floid, a potěšila tak všechny návštěvníky, kteří od Kraválu čekali hlavně punkovou hudbu.

Černá ovce

Na druhé scéně se mezitím připravila letošní černá ovce festivalu, hip-hopová formace Aport Support Crew. Ohlášení jejich jména rozpoutalo na facebooku Kunčického kraválu vášnivou debatu mezi zarytými punkery a lidmi otevřenými novým zážitkům. Nakonec se však Pod lipami sešlo poměrně dost zástupců druhé skupiny, kteří si dokázali užít i žánrově zcela odlišné vystoupení.

....................................................................................................................

„My jsme pozvání na Kravál brali jako poctu, protože vím, o jaký festival se jedná. Jsme v podstatě rodáci a na Kraválu jsem i několikrát osobně byla. Zároveň to pro nás byla výzva, protože patříme do úplně jiné subkultury a hned na začátku jsme se museli na facebooku vypořádat s negativními komentáři ohledně naší účasti. Původně jsme mezi sebou vtipkovali o tom, jak nás tam nepochopí, ale nakonec to byl jeden z nejpříjemnějších koncertů. Lidi si to užívali a spousta jich po koncertě přišla a děkovala za zážitek, což je pro nás to nej"

komentuje situaci Pavla Michaličová

....................................................................................................................

Na hlavním pódiu zatím rozjeli svoji osobitou show thrash-rock'n'rolloví Hentai Corporation z Prahy. Koncert významné kapely české klubové scény je rozhodně tím, co si málokdo chce nechat ujít, i když napoprvé může způsobit mírný šok. Na vedlejší scéně poté čekal návštěvníky další punkový zážitek, a to vystoupení kapely Malomocnost prázdnoty, pro kterou se jednalo o comeback po letech.

Příznivci ska se následně shromáždili u velké stage, aby si společně užili jednoho z letošních headlinerů, slovenskou skupinu Polemic. Ta je velmi populární i v České republice, což dokázala velikost tančícího davu před pódiem. O nic méně přihlížejících čekalo na další slovenskou legendu, punkovou kapelu Slobodná Európa, která byla pro mnohé naprostým vrcholem večera. V mezičase na vedlejší scéně nabídli návštěvníkům čistokrevný hardcore pražští Skywalker. Po půlnoci festival ukončilo na malé scéně alternativní uskupení Kabaret Dr. Caligariho a na hlavní stage kapela Degradace, jak jinak než punkem.

....................................................................................................................

„Nemáme moc v oblibě festivaly, které točí stále stejné kapely. Navíc loňský ročník byl takovým shrnutím těch předcházejících, tak jsme mysleli, že by bylo vhodné ukázat pro změnu – u nás – nové kapely. Teplo bylo nejhorší během příprav – stavění pódií a stanů, nošení laviček a podobně. Výhoda byla v tom, že v noci aspoň nebyla zima. Celkově to byl náročný ročník kvůli počasí a překvapivě plynulý a klidný ročník, co se průběhu týká. Velké díky patří všem, kteří nám s přípravou jakkoli pomohli​"

vysvětluje pořadatel Jan Kylar

....................................................................................................................

Patnáctý ročník Kunčického kraválu byl výjimečný tím, že line-up tvořily pouze kapely, které si nezahrály na žádném z předchozích ročníků. Festival je také známý tím, že ho téměř každý rok zkomplikuje déšť a zima, letos tomu však bylo přesně naopak. 

Zdroj: Orlický deník

Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->