Skip to main content

SOS GUINEA: ZEMĚ NA POKRAJI

13.02.2007

NUTNOST NENÁSILNÉ ZMĚNY A ODVRÁCENÍ HROZÍCÍHO KONFLIKTU
Mezinárodní sdružení působící v rámci rozvojových projektů varují před vyhrocením současné vážné společenskopolitické krize v Guineji.

Apelují na české i mezinárodní instituce a širokou veřejnost

SOS GUINEA: ZEMĚ NA POKRAJI
NUTNOST NENÁSILNÉ ZMĚNY A ODVRÁCENÍ HROZÍCÍHO KONFLIKTU

Tisková konference
středa 14. února 2007
od 12:00 hodin

Kavárna Francouzského kulturního institutu
Štěpánská 35, Praha 1

Mezinárodní sdružení působící v rámci rozvojových projektů varují před vyhrocením současné vážné společenskopolitické krize v Guineji.

Apelují na české i mezinárodní instituce a širokou veřejnost, aby svým zájmem o dění v Guineji přispěli k mírovému řešení problému.

Situace a životní podmínky v zemi se dlouhodobě zhoršují. Během posledních týdnů se Guinea ocitla ve zničující politické, ekonomické a společenské krizi.

Od 10. ledna, kdy byla vyhlášena první generální stávka v tomto roce a mírový pochod, bylo ve střetech s policejními a vojenskými jednotkami zabito 97 lidí.

Tento víkend propukla druhá stávka poté, co stávající prezident Lansana Conté jmenoval do funkce předsedy vlády opět „svého člověka“ Eugèna Camaru.

Ceny potravin se v paralyzované zemi šplhají rychle nahoru a lidé volají o pomoc. „Vše je zablokováno, nemůžeme vycházet z domu, riskujeme život... Pokud se na nás neupřou zraky mezinárodního společenství, udělají s námi cokoliv...“ říká v telefonátu učitel a dobrovolník sdružení z hlavního města Conakry, Mohamed Camara, zatím co je slyšet střelba. Guinejci žádají o pozornost mezinárodní veřejnosti.

Zájem světového společenství o situaci v Guineji může přimět současnou vládu, aby změnila své jednání a může tak zabránit občanské válce a vypuknutím humanitární katastrofy v měřítcích podobných událostem v Sierra Leoně a Libérii.

V rámci Kampaně lidské podpory pomáhají české rodiny, školy a jednotlivci od roku 2002 získat vzdělání více než 1.700 guinejským dětem po celé zemi. Někteří z „adoptivních rodičů“ měli možnost Guineu a svého malého svěřence navštívit a vidět obtíže většiny guinejských rodin.

Tiskové konference se zúčastní též zástupci guinejské komunity v ČR a „adoptivní rodiče“ podporující na dálku guinejské děti. Ve středu bude odeslán společný apel na české i mezinárodní instituce s žádostí o okamžitou diplomatickou intervenci.

Na konferenci bude představena čtvrteční manifestace na podporu demokratické a nenásilné změny v Guineji.

Za Humanistické hnutí
Lucie Chocholatá
lucka@humanisti.cz
608 735 497

Humanistické centrum Dialog, o.s., Vysokoškolští humanisté, o.s., guinejská komunita v ČR a další humanistické organizace působícími v oblasti: Ass. Battito Solidale, Ass. Culture in Movimento, Ass. La Svolta Umanista, Ass. Nuova Realtà, Ass. Ritmi Africani, International Human Support Federation
......................

Kontext: Guinea, země s téměř 10 miliony obyvatel, představuje velkou a důležitou oblast západní Afriky a významný zdroj přírodního bohatství (železo, bauxit, zlato, mangan, diamanty atd.).

Byla první africkou zemí, která získala v roce 1958 nezávislost na francouzské koloniální vládě.

V roce 1984 se po smrti prvního prezidenta Sekoua Touré dostal k moci vojenský režim, v roce 1993 přeměněný na prezidentskou republiku ovládanou, dnes starým a nemocným generálem, Lansanou Conté.

Procento nezaměstnanosti se pohybuje kolem 75%. Průměrný měsíční plat představuje cca 20 euro, částku, která nedostačuje k přežití (veškeré základní, nezbytné služby jsou placené).

Tato situace přiměla opozici a odboráře (CNTG a USTG) k vyhlášení dvou generálních stávek v květnu a červnu 2006, během kterých policie zabila 10 studentů. V té době vláda přislíbila splnění některých požadavků odborářů, které však nikdy nebyly naplněny a život populace se tak nadále zhoršoval. CNOSCG (Conseil national des Organisations de la société civile guinéenne) spojuje opozici, náboženské představitele, odboráře. V současnosti představuje symbol změny a hlavní protiváhu vládnímu systému, formuluje požadavky, vyzývá k setrvání ve stávce, ale zároveň varuje před násilnostmi.

10. ledna 2007 v Guineji začala první letošní generální stávka za „obnovu demokratického uspořádání“, doprovázená absolutním přerušením pracovních aktivit. Mírový pochod z pondělí 22. ledna vyústil v násilný konflikt, během kterého guinejská policie a speciální jednotky Guiney-Bissau, vyslané jako mezistátní „přátelská pomoc“ zabila několik desítek demonstrantů.

Dohody, které byly přijaty po první stávce mezi prezidentem Lansanou Conté a CNOSCG nebyly opět respektovány. Prezident zvolil vyčkávací taktiku a nakonec jmenoval do funkce předsedy vlády člověka, který je přímo spojen se stávajícím režimem. Během minulého týdne dorazilo do hlavního města Conakry na pozvání z vládních kruhů na 400 bývalých bojovníků liberijských jednotek ULIMO (Sjednocené osvobozenecké hnutí Libérie za demokracii). Proto byla o tomto víkendu zahájena druhá generální stávka.

Od 10. ledna bylo ve střetech s policejními a vládními jednotkami zabito 97 demonstrantů. 12. února prezident vyhlašuje stanné právo a obyvatelstvo nesmí vycházet z domu, je tak de facto předáno do rukou armády.

Humanistické organizace, působící v oblasti, si byly vědomy rizika možného zhoršení situace a počátkem roku 2006 zahájily Národní kampaň nenásilí.

C.E.D.E.A.O. (Ekonomické společenství západoafrických států) se 19. ledna rozhodlo intervenovat, se snahou vyřešit guinejskou krizi. Vláda jednání nepřijímá.

(Foto: AFP)
Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->