Skip to main content

Kapka života bude stavět studny v Guineji

04.05.2016

V letošním roce jsme navázali spolupráci s týmem projektu Kapka života, který staví studny v oblastech, kde je nezávadná pitná voda špatně dostupná nebo zcela nedostupná. Budování přístupu k pitné vodě patří i mezi naše hlavní projekty v Guineji, proto nás toto propojení s Kapkou života velmi těší. Na první průzkumnou cestu do Guiney se  vydává Táňa Bednářová, zakladatelka Wontanary a Patrik Kutaj, autor projektu Kapka života 8. května, s cílem připravit zázemí pro zahájení celého projektu. U vytipovaných míst prvních vrtů, které by měly být vybudovány poblíž projektů, na kterých již dlouhodobě spolu s místními komunitami pracujeme, bude třeba zajistit jejich budoucí fungování tak, aby poskytovaly vodu co nejvíce lidem. Cílem této cesty je také domluvit spolupráci s guinejskou vládou a dalšími organizacemi na místě. Během14 dnů se chystáme navštívit přes 20 různých lokalit ve dvou guinejských regionech: La Basse Guinée a La Haute Guinée. Pokud se vše podaří připravit, mohlo by se začít vrtat již letos na podzim.

.......................................................................................................................

Guinea je západoafrický stát přezdívaný "Chateau d'eau" - "Vodní zámek" a to proto, že má největší podzemní zásoby pitné vody a přitom většina obyvatel k ní nemá přístup anebo je zdroj vzdálen i několik kilometrů. Děti nemají možnost chodit do školy právě proto, že mnoho času stráví na cestách, aby pro rodinu zajistily pitnou vodu mnohdy z deseti a více kilometrů vzdálených nádrží. Našim cílem je vyvrtat v této zemi co největší množství studen, které umožní dětem chodit do školy a ženám pracovat. Mnohdy není problémem nedostatek vody, ale nedostatek čisté a pitné vody. Ročně na následky průjmových onemocnění z nedostatku pitné vody, jako jsou například cholera či úplavice, umírá více než 1,8 milionu dětí. Toto číslo je dokonce vyšší než počet úmrtí na následky HIV, AIDS a malárie dohromady.

.......................................................................................................................

Proč zrovna Guinea? 

Autor projektu Patrik Kutaj se právě pro naši oblast rozhodl proto, že je z hlediska převozu potřebné techniky dobŕe dostupná. Chce zlepšit sociální prostředí obyvatel a pomoci při prevenci před častými onemocněními a epidemiemi způsobenými nedostatkem pitné vody. Dlouhodobou prioritou a misí projektu je zajišťování zdrojů pitné vody vysíláním vrtařských misí, které budou vrtat studny za pomoci jejich dovezené techniky a také provádět jejich případný servis. Jejich cílem je rozvojová spolupráce v oblasti základních lidských potřeb, dlouhodobou prioritou pak zajišťování zdrojů pitné vody. Má také bohaté zkušenosti z jiných oblastí, jako je Haiti, kde se se podíleli v roce 2013 na podobném projektu. 

.......................................................................................................................

Technika je velká a těžká. Nedokáže jet větší rychlostí než 50 kilometrů za hodinu, takže se nemůžeme někde vylodit a jet s technikou třeba tři tisíce kilometrů,“ vysvětluje Patrik Kutaj.

.......................................................................................................................

Peníze získá Kapka života pomocí crowdfundinových projektů v Česku i na Slovensku. Projekt podpoří i některé další organizace a soukromé firmy. Kromě naší organizace se na projektu podílí také Centrum Dialog. Přispět lze jakoukoliv částkou na transparentní účet 2600227283/2010.

Kapka života je projektem organizace OliMali.

 

Fotogalerie
Nejnovější články
Všechny zprávy ->